Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008
Η απόφαση 959/2008
http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/doe176.pdf
και η 1132/2008
http://www.edugate.gr/files/pdf/176E.pdf
Πληροφορίες φέρουν ότι το Δημόσιο αρνείται να αναγνωρίσει τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών και ασκεί Αναίρεση κατά της απόφασης, παραπέμποντας την υπόθεση στο Συμβούλιο Επικρατείας.
Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Γ΄ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ 176 €
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΔΙΚΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΤΩΝ 176 ΕΥΡΩ
Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα Δευτέρα 15/12/08 Δικαστικός Κλητήρας θα επιδώσει στο Διευθυντή Δευτεροβάθμαις Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης κ. Ταπανίδη την τελεσίδικη απόφαση 1132/2008 του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει να προχωρήσει στην αναδρομική καταβολή σε 53 ενάγοντες εκπαιδευτικούς σχολείων της Γ΄ ΕΛΜΕ-Θ της ειδικής μηνιαίας παροχής των 176 ευρώ και συνολικά στον καθέναν από αυτούς το ποσό των 7.568 ευρώ, συν τόκους υπερημερίας, όπως αυτοί ίσχυσαν από 1.1.2006 μέχρι σήμερα.
Η απόφαση έχει ήδη κοινοποιηθεί και στον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, προς γνώση του και για τις νόμιμες συνέπειες, ενώ εκκρεμεί ακόμη το δικαίωμα του Δημοσίου για την άσκηση αναίρεσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σε μια εποχή που το κράτος πριμοδοτεί σκανδαλωδώς τις Τράπεζες με δισεκατομμύρια, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από το Υπουργείο Οικονομικών και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης να ανταποκριθούν στις επιταγές του Συντάγματος, των νόμων και της δικαστικής απόφασης και να μη φέρουν εμπόδια στην εκτέλεση της τελεσίδικης απόφασης που δικαίωσε τον αγώνα των χαμηλόμισθων έτσι κι αλλιώς εκπαιδευτικών για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός τους.
Θεσσαλονίκη15-1-2008
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Γ΄ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΜΗΤΑΦΙΔΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ
πηγή:www.alfavita.gr
Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008
Τεστ Δεξιοτήτων ΑΣΕΠ
Κατεβάστε τις ερωτήσεις εξάσκησης:
http://www.asep.gr/portal-files/dynamic/ps0downloads/1t2007/1t2007_erotiseis_exaskisis.pdf
Κατεβάστε τα θέματα:
http://www.asep.gr/portal-files/dynamic/ps0downloads/1t2007/1t2007_themata.pdf
Δείτε τις απαντήσεις: http://www.asep.gr/asep/site/home/LC+Menu/ENHMEROSI/deltia+tipou/2008/11/30-11-2008-2.csp

Καλά αποτελέσματα σε όλους.
Πηγή: www.asep.gr
Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008
Κυρία των Αγγέλων

Ένα από τα πιο όμορφα μνημεία που σώθηκε από τους σεισμούς και την πυρκαγιά του 1953 φαίνεται πως δεν σεβάστηκαν οι σύγχρονοι συμπατριώτες μας.
Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008
Ισχύς Πιστοποιητικών γνώσεων χειρισμού ΗΥ
Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008
Δικαίωση των εκπαιδευτικών από το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης για το επίδομα των 176 ευρώ
Ανοίγει ο δρόμος για την αναδρομική καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς, μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου της Θεσσαλονίκης, να απορρίψει την έφεση του Δημοσίου, το οποίο υποχρεούται να καταβάλει το ποσό των 7.568 ευρώ σε 53 καθηγητές, καθώς και τους τόκους υπερημερίας.
Χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας το επίδομα των 176 ευρώ. Νομική βάση των ομαδικών αγωγών αποτελεί η αρχή περί ισότητας των πολιτών, δεδομένου ότι η ειδική μηνιαία παροχή δόθηκε σε πολλές και διαφορετικές κατηγορίες υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, με την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Oικονομίας και Oικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Επιπλέον χαρακτηρίζεται ως παράνομη πράξη του Δημοσίου η παρακράτηση από 1.1.2003 ποσοστού 6,67% για κύρια σύνταξη υπέρ του Δημοσίου και 4% υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων από το κίνητρο απόδοσης, ενώ δεν τους χορηγούνταν το ποσό των 176 ευρώ.
Η πρώτη αγωγή
Στις 21 Ιουνίου 2006 εκδικάστηκε η πρώτη αγωγή 53 εκπαιδευτικών επαγγελματικών λυκείων (πρώην ΤΕΕ) στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, το οποίο έλαβε απόφαση βάσει της οποίας υποχρεώνεται το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει στον καθέναν από αυτούς το ποσό των 7.568 ευρώ νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής και με βάση το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο υπερημερίας. Το Ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε να εφεσιβάλει την πρωτόδικη απόφαση υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η επίδικη ειδική παροχή αλληλοκαλύπτεται και συμψηφίζεται από το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης που λάμβαναν οι καθηγητές κατά τη διάρκεια του κρίσιμου διαστήματος. Το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης, σύμφωνα με το Δημόσιο, αποτελεί πρόσθετη μισθολογική παροχή, η χορήγηση της οποίας αποκλείει την καταβολή της επίμαχης ειδικής παροχής των 176 ευρώ. Επίσης, βάσει των ισχυρισμών του Δημοσίου, οι ένδικες αξιώσεις των καθηγητών για το χρονικό διάστημα από 1/1/2002 έως 9/11/2003 έχουν υποπέσει στη διετή παραγραφή της παρ. 3 του άρθρου 90 του ν. 2362/1995.
Απορρίφθηκε η έφεση
Το Τμήμα Δ’ του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης απέρριψε την έφεση του Δημοσίου, ανάβοντας το πράσινο φως για τη δικαίωση χιλιάδων καθηγητών. Σύμφωνα με την απόφαση, που δημοσιοποιήθηκε στις 30/10/2008, κρίνεται αβάσιμος ο ισχυρισμός για το επίδομα της εξωδιδακτικής απασχόλησης, το οποίο «είναι αμέσως συναρτώμενο προς το είδος και τις συνθήκες της παρεχόμενης εργασίας των εκπαιδευτικών, όπως είναι η διδασκαλία καθώς και η προετοιμασία αυτής, σε αντίθεση με την ειδική μηνιαία παροχή των 176 ευρώ». Η τελευταία απονέμεται συλλήβδην σε όλους τους υπαλλήλους, χωρίς να γίνεται διάκριση σε χαμηλόμισθους ή μη. Μάλιστα, το Εφετείο αποφάνθηκε ότι ο χρόνος παραγραφής των εν λόγω χρηματικών αξιώσεων είναι αυτός της πενταετίας, ο οποίος ισχύει καταρχήν για όλες τις χρηματικές αξιώσεις κατά του Δημοσίου, αλλά και για τις αξιώσεις του Δημοσίου έναντι τρίτων.
Η ίδια απόφαση προβλέπει ότι το ποσό των 7.568 ευρώ πρέπει να καταβληθεί σε καθέναν από τους εφεσίβλητους νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής τους (23.1.2006) βάσει του ισχύοντος επιτοκίου υπερημερίας κατά το χρόνο πληρωμής του. Την ίδια στιγμή, το Δημόσιο απαλλάσσεται από τα δικαστικά έξοδα της εφέσεως.
Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008
Όχι στην οικοπεδοποίηση της ... παιδικής χαράς
Τρίτη 15 Ιουλίου 2008
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ - ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΚΠΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ - ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ
Ε.Κ.Π.Α.
Στις 25 Ιουνίου το ΥΠ.Ε.Π.Θ. ανακοίνωσε τις θέσεις εκπαιδευτικών, ανά κλάδο και ειδικότητα, που θα καλυφθούν μέσω του επικείμενου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Με απορία διαπιστώσαμε πως σε αυτές τις θέσεις δεν περιλαμβανόταν στον κλάδο ΠΕ12 των Μηχανικών, η κεκτημένη εδώ και χρόνια ειδικότητα του Φυσικού-Ραδιοηλεκτρολόγου.
Ακολούθησε η κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου «Θέματα Προσωπικού του ΥΠ.Ε.Π.Θ. και άλλες διατάξεις» όπου δηλωνόταν η εξαίρεση των Φυσικών–Ραδιοηλεκτρόλογων από τον κλάδο ΠΕ12 (αρθ. 1, παρ. 4) και η αποκλειστική ένταξη τους στον κλάδο ΠΕ04 (Φυσικών) (αρθ. 1, παρ.5).
Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 1 της Αιτιολογικής Έκθεσης του σχεδίου νόμου:
«οι πτυχιούχοι φυσικού τμήματος με ενδεικτικό μεταπτυχιακών σπουδών ηλεκτρονικής και ραδιοηλεκτρολογίας ή ηλεκτρονικού αυτοματισμού εφεξής θα εντάσσονται αποκλειστικά στον κλάδο ΠΕ04 Φυσικών, κατά το βασικό τους πτυχίο, δεδομένου ότι:
α. σε κανέναν άλλο κλάδο εκπαιδευτικού προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν αποτελεί προσόν διορισμού ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών και
β. δεν υφίστανται εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οποίες να δικαιολογούν το εξαιρετικό αυτό νομοθετικό μέτρο.
O ισχυρισμός του Υπουργείου ότι με την απόφαση αυτή «έρχεται να απονείμει δικαιοσύνη» είναι σε αντίθεση:
με την τακτική να δημοσιοποιήσει ξαφνικά τα επίμαχα άρθρα του σχεδίου νόμου χωρίς να προηγηθεί η παραμικρή ενημέρωση και συζήτηση με τους ενδιαφερομένους.
με την ίδια την προτεινόμενη ρύθμιση καθώς για τις δυο διατηρούμενες ειδικότητες στον κλάδο ΠΕ12, των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, αποδέχεται ως προσόν διορισμού τον διπλό τίτλο σπουδών (βασικό πτυχίο και πτυχίο ΣΕΛΕΤΕ).
με το ιστορικό γεγονός ότι κλάδος των Φυσικών-Ραδιοηλεκτρολόγων είναι αυτός που δημιούργησε τον Ηλεκτρονικό Τομεα στην τεχνική εκπαίδευση της χώρας και κατοχύρωσε τα επαγγελματικά δικαιώματα που μεταγενέστερα συμπληρωματικά έλαβαν και οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί ως συναφείς ειδικότητες (Γνωμοδότηση 124/2002 του Ν.Σ. του Κράτους).
με το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος τίτλος σπουδών απετέλεσε από την δεκαετία του 50 το βασικό προσόν διορισμού των Φυσικών - Ραδιοηλεκτρολόγων με τον χαρακτηρισμό Επαγγελματικό Ενδεικτικό Ραδιοηλεκτρολογίας τόσο στην εκπαίδευση όσο και σε όλες τις επιστημονικά συναφείς υπηρεσίες του Δημόσιου τομέα, όπως π.χ, ΟΤΕ, ΕΡΤ, ΔΕΗ, ΥΠΑ κλπ.. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα υπ. αρ. 73 (ΦΕΚ Α 111 / 17-06-2008), όπου στην τροποποίηση του άρθρου 54 που αφορά την κάλυψη θέσεων μόνιμου προσωπικού του κλάδου των Ηλεκτρονικών στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Υ.Μ.Ε. , δηλώνεται ρητά ότι προσόντα διορισμού έχουν και οι κάτοχοι πτυχίου Φυσικής Α.Ε.Ι. με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης ηλεκτρονικής και ραδιοηλεκτρολογίας ή ηλεκτρονικού αυτοματισμού.
με την ύπαρξη οργανικών κενών στην εκπαίδευση. Αρκεί να αναφερθεί ότι από το 2006 υπάρχουν 32 θέσεις του ενοποιημένου κλάδου ΠΕ12.50 που παραμένουν κενές.
Με βάση τα παραπάνω δεν τρέφουμε αυταπάτες για το σκοπό αυτής της στοχευμένης ρύθμισης όπως και το λογο για τον οποίο έγινε αναφορά από τη μεριά του Υπουργείου σε ’ανισότητα’ λόγω των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας.
Η απόφαση αυτή του ΥΠ.Ε.Π.Θ. αποτελεί σαφή ένδειξη των προθέσεων της κυβέρνησης να συμπιέσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων , με στόχο τη δημιουργία φτηνών και αναλώσιμων εργαζομένων χωρίς επαγγελματική κατοχύρωση.
ΖΗΤΑΜΕ:
την απόσυρση των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 1. Να διατηρηθεί η δυνατότητα πρόσβασης των Φυσικών-Ραδιοηλεκτρολόγων στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ειδικότερα στον κλάδο ΠΕ12 που ανήκουν επιστημονικά, ως έχει.
Μόνιμη και σταθερή δουλειά – δουλειά για όλους με παράλληλη αύξηση των αποδοχών με σταθερό ωράριο και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
Προγράμματα σπουδών και έρευνα προσανατολισμένα στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.
Καμία καταβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.
Δωρεάν σίτιση-στέγαση-συγγράμματα-μεταφορές για όλους τους φοιτητές.
ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:
Συντονισμό με γενικές συνελεύσεις μεταπτυχιακών φοιτητών και εργαζομένους που κινούνται σε ανάλογη κατεύθυνση με τη δικιά μας.
Εξόρμηση για την κοινοποίηση της απόφασης του συλλόγου στην πόλη.
Μαζική Παράσταση στο Υπουργείο Παιδείας την Τρίτη 15/6.
Πηγή: http://www.alfavita.gr/
ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ προς το Α' Θερινό τμήμα της Βουλής
ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
των Προέδρων των Τμημάτων Φυσικής
και Διευθυντών των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών Ραδιοηλεκτρολογίας / Ηλεκτρονικής
των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσ/νίκης και Πατρών
Προς τους Βουλευτές του 1ου Θερινού Τμήματος
Στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΠΘ (άρθρο 1 παρ. 4 & 5), που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων, επιχειρείται χωρίς επιστημονικώς τεκμηριωμένη αιτιολόγηση η κατάργηση της ειδικότητας του Φυσικού – Ραδιοηλεκτρολόγου (Ρ/Η) του κλάδου ΠΕ12.10 της Τεχνικής Εκπαίδευσης, καθώς καταργείται το δικαίωμα συμμετοχής των Φυσικών-Ραδιοηλεκτρολόγων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Ο κλάδος των Φυσικών – Ραδιοηλεκτρολόγων δημιουργήθηκε πριν από 60 χρόνια, έχει θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα με τη χορήγηση Άδειας Ραδιοηλεκτρολόγου Α΄ από το ΥΜΕ αυτοδικαίως - όπως και οι Ηλεκτρ. Μηχανικοί – σύμφωνα με το ΝΔ 2624/1953 (ΦΕΚ 292/Α/1953) και το ΒΔ 510/1971 (ΦΕΚ 152/Α/1971) και για περισσότερα από 50 χρόνια στελεχώνει όλους τους τεχνολογικούς και επιστημονικούς φορείς και Δημόσιες αρχές της Χώρας (ΟΤΕ,, ΔΕΗ, ΥΠΑ, ΕΡΤ, ΕΕΤΤ, Ιδιωτικές Εταιρίες και Βιομηχανίες).
Οι Φυσικοί – Ραδιοηλεκτρολόγοι λειτουργούν στο χώρο της Τεχνικής Εκπαίδευσης για περισσότερα από 30 χρόνια προϋπάρχοντας των Ηλεκτρολόγων / Ηλεκτρονικών Μηχανικών, ο κλάδος των οποίων εντάχθηκε σ’ αυτήν με την 124/2002 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ως συναφής προς τον κλάδο των Φυσικών – Ραδιοηλεκτρολόγων, εσχάτως δε το ΥΠΕΠΘ με το από τις 9/4/2008 σχετικό έγγραφό του (Αρ. Πρωτ. 44348/Δ2) αποφασίζει την ενοποίηση των κλάδων Ηλεκτρολόγων / Ηλεκτρονικών Μηχανικών και των Φυσικών – Ραδιοηλεκτρολόγων σε μια ενιαία ειδικότητα δεδομένης της συνάφειας των αντίστοιχων σπουδών τους.
Σήμερα, τα εκσυγχρονισμένα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) Ραδιοηλεκτρολογίας / Ηλεκτρονικής διετούς διάρκειας των Τμημάτων Φυσικής των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θες/νίκης και Πατρών απονέμουν ως τίτλους σπουδών τα παρακάτω Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης:
ΕΚΠΑ: (α) Ηλεκτρονικής και Ραδιοηλεκτρολογίας (Ρ/Η)
(β) Ηλεκτρονικού Αυτοματισμού (ΗΑ).
Α.Π.Θ.: Ηλεκτρονικής Φυσικής (Ραδιοηλεκτρολογίας)
Π.Πατρών: Ηλεκτρονικής & Επιστήμης Υπολογιστών
Επιπροσθέτως σημειώνεται ότι ο συνολικός χρόνος σπουδών των Φυσικών Ραδιοηλεκτρολόγων είναι 6 χρόνια. Τέσσερα (4) για το πτυχίο Φυσικής και δύο (2) για το αντίστοιχο ΜΔΕ. Δηλαδή ο ίδιος συνολικός χρόνος σπουδών για τις συναφείς ειδικότητες των Μηχανικών (5 έτη για το Δίπλωμα Μηχανικού και 1 έτος για τη Σχολή Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης ΣΕΛΕΤΕ).
Ειδικότερα, για τις παραγράφους 4 & 5 του άρθρου 1 του νέου νομοσχεδίου, οφείλουμε να επισημάνουμε και να διαμαρτυρηθούμε εντόνως για τα εξής:
· Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις γίνονται ξαφνικά χωρίς να προηγηθεί καμιά συζήτηση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους ή οποιαδήποτε ενημέρωση θεσμικών οργάνων (ΣΑΠΕ, Πανεπιστήμια, κλπ)
· Το περιεχόμενο των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 1 είναι ασαφές και θέτει με τον τρόπο αυτό σε ανασφάλεια τον κλάδο (μη διορισμένοι Φυσικοί – Ραδιοηλεκτρολόγοι, ενεργοί μεταπτυχιακοί φοιτητές) καθώς καταργεί το δικαίωμα συμμετοχής τους στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ενώ διατηρεί το δικαίωμα αυτό στις υπόλοιπες δύο συναφείς ειδικότητες Μηχανικών. Επιπλέον με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις καταργείται εντελώς αυθαίρετα ένα θεσμικώς κατοχυρωμένο επαγγελματικό δικαίωμα των Φυσικών - Ραδιοηλεκτρολόγων.
· Δεν μπορεί σήμερα να θεωρείται «εξαιρετικό νομοθετικό μέτρο», όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και ειδικά για μια επιστημονική ειδικότητα αιχμής και ιδιαίτερης σημασίας για την Τεχνική Εκπαίδευση.
Για τους λόγους αυτούς ζητούμε τη διατήρηση του δικαιώματος συμμετοχής στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ των Φυσικών – Ραδιοηλεκτρολόγων στον κλάδο ΠΕ12.06, ως κοινή ενοποιημένη ειδικότητα, και με κοινή εξεταστέα ύλη με τους άλλους κλάδους μηχανικών, και την απόσυρση των επιχειρούμενων αλλαγών, οι οποίες αλλιώς και με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν σε σειρά παρεπόμενων στρεβλώσεων.
Αθήνα 14 Ιουλίου 2008
Γεώργιος Τριμπέρης, Αν. Καθηγητής,
Πρόεδρος Τμήματος Φυσικής Ε.Κ.Π.Α.
Στέργιος Λογοθετίδης, Καθηγητής,
Πρόεδρος Τμήματος Φυσικής Α.Π.Θ.
Χριστόφορος Κροντηράς, Αν. Καθηγητής,
Πρόεδρος Τμήματος Φυσικής
Πανεπιστημίου Πατρών
Γεώργιος Τόμπρας, Αν. Καθηγητής,
Πρόεδρος Ειδ. Διατμ. Επιτροπής ΠΜΣ Ρ/Η και ΗΑ
Των Τμημάτων Φυσικής και
Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ε.Κ.Π.Α.
Ιωάννης Σάχαλος, Καθηγητής,
Διευθυντής ΠΜΣ Ηλεκτρονικής Φυσικής (Ραδιοηλεκτρολογίας)
Α.Π.Θ.
Ιωάννης Χαριτάντης, Καθηγητής,
Διευθυντής ΠΜΣ Ηλεκτρονικής & Επιστήμης Υπολογιστών
Πανεπιστημίου Πατρών
πηγή: www.alfavita.gr
Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008
Το πρώτο υδρογονοκίνητο αυτοκίνητο παραγωγής κυκλοφορεί στην California

Αυτοκίνητο που κινείται μόνο με νερό.

ΗΙαπωνική εταιρεία Genepax, κατασκεύασε (τουλάχιστον έτσι λέει η είδηση) μια συσκευή η οποία αν τροφοδοτηθεί με νερό μπορεί να παράγει ενέργεια για να κινήσει έναν κινητήρα. Στην πράξη ο μηχανισμός λειτουργίας οφείλεται στο υδρογόνο. Το νερό δηλαδή με το οποίο τροφοδοτείτε το ρεζερβουάρ, διασπάται σε υδρογόνο και οξυγόνο. Η ιδέα για να χρησιμοποιηθεί νερό σαν παροχή υδρογόνου, αντί να αποθηκεύουμε το υδρογόνο σε δεξαμενές με υψηλή πίεση και χαμηλές θερμοκρασίες φαίνεται να είναι η λύση στο πρόβλημα για καθαρά, ασφαλή και φθηνά καύσιμα (τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως) .
Το νερό μπορεί να διασπαστεί μέσω ηλεκτρόλυσης (βυθίζοντας δύο ηλεκτρόδια ενωμένα σε μια μπαταρία σε ένα δοχείο με νερό) σε υδρογόνο και οξυγόνο, αλλά η εταιρεία δεν κάνει κάτι τέτοιο. Η καινοτομία της σύμφωνα με την είδηση οφείλεται σε μεμβράνη και συγκεκριμένα σε μία ειδική membrane electrode assembly (MEA) η οποία έχει ενσωματωμένο ένα υλικό (περισσότερες πληροφορίες δεν δίνονται) το οποίο έχει την ιδιότητα να διασπά το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο μέσω χημικής αντίδρασης.
Στην συνέντευξη τύπου η οποία δόθηκε από την εταιρεία στο Osaka Assembly Hall στις 12 Ιουνίου, η εταιρεία είπε ξεκάθαρα ότι για να κινηθεί το αυτοκίνητο απλά χρειάζεται νερό και αέρα. Κατόπιν το υδρογόνο που παράγεται από την διάσπαση χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείται σε κυψέλες καυσίμου με υδρογόνο για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Στην περίπτωση για την οποία μιλάμε το ρεύμα αυτό χρησιμοποιείται για να κινήσει το ηλεκτρικό όχημα.
Το κόστος κατασκευής είναι περίπου 18.500$ αυτή τη στιγμή, αλλά αν βγει σε μαζική παραγωγή η εταιρεία πιστεύει ότι θα φτάσει περίπου τις 4.500$.
Επειδή η είδηση είναι σχετικά νέα και όλα αυτά ακούγονται πολύ καλά για να είναι αληθινά, (χωρίς να θέλουμε να απορρίψουμε την είδηση) το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε για περισσότερες πληροφορίες.
Σάββατο 14 Ιουνίου 2008
Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008
Το κινητό ψήνει pop corn
Τρίτη 10 Ιουνίου 2008
Εξετάσεις ΤΕΕ
Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008
Σεισμολογίες
Παρακολουθήστε τη σεισμικότητα της περιοχής:
http://www.emsc-csem.org/index.php?page=home
