Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

Αυτοκίνητο που κινείται μόνο με νερό.


Το αυτοκίνητο το οποίο απεικονίζεται στη φωτογραφία, είναι στην πραγματικότητα ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο , το Reva G-Wiz DC, το οποίο κινείται μόνο με ηλεκτρισμό. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο κατασκευάζεται στην Ινδία και είχε σαν στόχο να χρησιμοποιείται σαν αμάξι πόλης.
ΗΙαπωνική εταιρεία Genepax, κατασκεύασε (τουλάχιστον έτσι λέει η είδηση) μια συσκευή η οποία αν τροφοδοτηθεί με νερό μπορεί να παράγει ενέργεια για να κινήσει έναν κινητήρα. Στην πράξη ο μηχανισμός λειτουργίας οφείλεται στο υδρογόνο. Το νερό δηλαδή με το οποίο τροφοδοτείτε το ρεζερβουάρ, διασπάται σε υδρογόνο και οξυγόνο. Η ιδέα για να χρησιμοποιηθεί νερό σαν παροχή υδρογόνου, αντί να αποθηκεύουμε το υδρογόνο σε δεξαμενές με υψηλή πίεση και χαμηλές θερμοκρασίες φαίνεται να είναι η λύση στο πρόβλημα για καθαρά, ασφαλή και φθηνά καύσιμα (τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως) .
Το νερό μπορεί να διασπαστεί μέσω ηλεκτρόλυσης (βυθίζοντας δύο ηλεκτρόδια ενωμένα σε μια μπαταρία σε ένα δοχείο με νερό) σε υδρογόνο και οξυγόνο, αλλά η εταιρεία δεν κάνει κάτι τέτοιο. Η καινοτομία της σύμφωνα με την είδηση οφείλεται σε μεμβράνη και συγκεκριμένα σε μία ειδική membrane electrode assembly (MEA) η οποία έχει ενσωματωμένο ένα υλικό (περισσότερες πληροφορίες δεν δίνονται) το οποίο έχει την ιδιότητα να διασπά το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο μέσω χημικής αντίδρασης.
Στην συνέντευξη τύπου η οποία δόθηκε από την εταιρεία στο Osaka Assembly Hall στις 12 Ιουνίου, η εταιρεία είπε ξεκάθαρα ότι για να κινηθεί το αυτοκίνητο απλά χρειάζεται νερό και αέρα. Κατόπιν το υδρογόνο που παράγεται από την διάσπαση χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείται σε κυψέλες καυσίμου με υδρογόνο για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Στην περίπτωση για την οποία μιλάμε το ρεύμα αυτό χρησιμοποιείται για να κινήσει το ηλεκτρικό όχημα.
Το κόστος κατασκευής είναι περίπου 18.500$ αυτή τη στιγμή, αλλά αν βγει σε μαζική παραγωγή η εταιρεία πιστεύει ότι θα φτάσει περίπου τις 4.500$.
Επειδή η είδηση είναι σχετικά νέα και όλα αυτά ακούγονται πολύ καλά για να είναι αληθινά, (χωρίς να θέλουμε να απορρίψουμε την είδηση) το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε για περισσότερες πληροφορίες.
Τέτοιες προσπάθειες, τη στιγμή που η τιμή του πετρελαίου επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό της κάθε οικογένειας είναι καλοδεχούμενες, αν αποδειχθούν πραγματικές.
Δείτε στην παρακάτω διεύθυνση το video που το παρουσίασε το Reuters:

Δεν υπάρχουν σχόλια: