ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
των Προέδρων των Τμημάτων Φυσικής
και Διευθυντών των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών Ραδιοηλεκτρολογίας / Ηλεκτρονικής
των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσ/νίκης και Πατρών
Προς τους Βουλευτές του 1ου Θερινού Τμήματος
Στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΠΘ (άρθρο 1 παρ. 4 & 5), που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων, επιχειρείται χωρίς επιστημονικώς τεκμηριωμένη αιτιολόγηση η κατάργηση της ειδικότητας του Φυσικού – Ραδιοηλεκτρολόγου (Ρ/Η) του κλάδου ΠΕ12.10 της Τεχνικής Εκπαίδευσης, καθώς καταργείται το δικαίωμα συμμετοχής των Φυσικών-Ραδιοηλεκτρολόγων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Ο κλάδος των Φυσικών – Ραδιοηλεκτρολόγων δημιουργήθηκε πριν από 60 χρόνια, έχει θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα με τη χορήγηση Άδειας Ραδιοηλεκτρολόγου Α΄ από το ΥΜΕ αυτοδικαίως - όπως και οι Ηλεκτρ. Μηχανικοί – σύμφωνα με το ΝΔ 2624/1953 (ΦΕΚ 292/Α/1953) και το ΒΔ 510/1971 (ΦΕΚ 152/Α/1971) και για περισσότερα από 50 χρόνια στελεχώνει όλους τους τεχνολογικούς και επιστημονικούς φορείς και Δημόσιες αρχές της Χώρας (ΟΤΕ,, ΔΕΗ, ΥΠΑ, ΕΡΤ, ΕΕΤΤ, Ιδιωτικές Εταιρίες και Βιομηχανίες).
Οι Φυσικοί – Ραδιοηλεκτρολόγοι λειτουργούν στο χώρο της Τεχνικής Εκπαίδευσης για περισσότερα από 30 χρόνια προϋπάρχοντας των Ηλεκτρολόγων / Ηλεκτρονικών Μηχανικών, ο κλάδος των οποίων εντάχθηκε σ’ αυτήν με την 124/2002 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ως συναφής προς τον κλάδο των Φυσικών – Ραδιοηλεκτρολόγων, εσχάτως δε το ΥΠΕΠΘ με το από τις 9/4/2008 σχετικό έγγραφό του (Αρ. Πρωτ. 44348/Δ2) αποφασίζει την ενοποίηση των κλάδων Ηλεκτρολόγων / Ηλεκτρονικών Μηχανικών και των Φυσικών – Ραδιοηλεκτρολόγων σε μια ενιαία ειδικότητα δεδομένης της συνάφειας των αντίστοιχων σπουδών τους.
Σήμερα, τα εκσυγχρονισμένα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) Ραδιοηλεκτρολογίας / Ηλεκτρονικής διετούς διάρκειας των Τμημάτων Φυσικής των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θες/νίκης και Πατρών απονέμουν ως τίτλους σπουδών τα παρακάτω Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης:
ΕΚΠΑ: (α) Ηλεκτρονικής και Ραδιοηλεκτρολογίας (Ρ/Η)
(β) Ηλεκτρονικού Αυτοματισμού (ΗΑ).
Α.Π.Θ.: Ηλεκτρονικής Φυσικής (Ραδιοηλεκτρολογίας)
Π.Πατρών: Ηλεκτρονικής & Επιστήμης Υπολογιστών
Επιπροσθέτως σημειώνεται ότι ο συνολικός χρόνος σπουδών των Φυσικών Ραδιοηλεκτρολόγων είναι 6 χρόνια. Τέσσερα (4) για το πτυχίο Φυσικής και δύο (2) για το αντίστοιχο ΜΔΕ. Δηλαδή ο ίδιος συνολικός χρόνος σπουδών για τις συναφείς ειδικότητες των Μηχανικών (5 έτη για το Δίπλωμα Μηχανικού και 1 έτος για τη Σχολή Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης ΣΕΛΕΤΕ).
Ειδικότερα, για τις παραγράφους 4 & 5 του άρθρου 1 του νέου νομοσχεδίου, οφείλουμε να επισημάνουμε και να διαμαρτυρηθούμε εντόνως για τα εξής:
· Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις γίνονται ξαφνικά χωρίς να προηγηθεί καμιά συζήτηση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους ή οποιαδήποτε ενημέρωση θεσμικών οργάνων (ΣΑΠΕ, Πανεπιστήμια, κλπ)
· Το περιεχόμενο των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 1 είναι ασαφές και θέτει με τον τρόπο αυτό σε ανασφάλεια τον κλάδο (μη διορισμένοι Φυσικοί – Ραδιοηλεκτρολόγοι, ενεργοί μεταπτυχιακοί φοιτητές) καθώς καταργεί το δικαίωμα συμμετοχής τους στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ενώ διατηρεί το δικαίωμα αυτό στις υπόλοιπες δύο συναφείς ειδικότητες Μηχανικών. Επιπλέον με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις καταργείται εντελώς αυθαίρετα ένα θεσμικώς κατοχυρωμένο επαγγελματικό δικαίωμα των Φυσικών - Ραδιοηλεκτρολόγων.
· Δεν μπορεί σήμερα να θεωρείται «εξαιρετικό νομοθετικό μέτρο», όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και ειδικά για μια επιστημονική ειδικότητα αιχμής και ιδιαίτερης σημασίας για την Τεχνική Εκπαίδευση.
Για τους λόγους αυτούς ζητούμε τη διατήρηση του δικαιώματος συμμετοχής στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ των Φυσικών – Ραδιοηλεκτρολόγων στον κλάδο ΠΕ12.06, ως κοινή ενοποιημένη ειδικότητα, και με κοινή εξεταστέα ύλη με τους άλλους κλάδους μηχανικών, και την απόσυρση των επιχειρούμενων αλλαγών, οι οποίες αλλιώς και με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν σε σειρά παρεπόμενων στρεβλώσεων.
Αθήνα 14 Ιουλίου 2008
Γεώργιος Τριμπέρης, Αν. Καθηγητής,
Πρόεδρος Τμήματος Φυσικής Ε.Κ.Π.Α.
Στέργιος Λογοθετίδης, Καθηγητής,
Πρόεδρος Τμήματος Φυσικής Α.Π.Θ.
Χριστόφορος Κροντηράς, Αν. Καθηγητής,
Πρόεδρος Τμήματος Φυσικής
Πανεπιστημίου Πατρών
Γεώργιος Τόμπρας, Αν. Καθηγητής,
Πρόεδρος Ειδ. Διατμ. Επιτροπής ΠΜΣ Ρ/Η και ΗΑ
Των Τμημάτων Φυσικής και
Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ε.Κ.Π.Α.
Ιωάννης Σάχαλος, Καθηγητής,
Διευθυντής ΠΜΣ Ηλεκτρονικής Φυσικής (Ραδιοηλεκτρολογίας)
Α.Π.Θ.
Ιωάννης Χαριτάντης, Καθηγητής,
Διευθυντής ΠΜΣ Ηλεκτρονικής & Επιστήμης Υπολογιστών
Πανεπιστημίου Πατρών
πηγή: www.alfavita.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου