Τον ασκό του Αιόλου όσον αφορά τα ακαδημαϊκά δικαιώματα για τους αποφοίτους των κολεγίων άνοιξε ελληνικό δικαστήριο ζητώντας από το ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) να κρίνει τα ευρωπαϊκά πτυχία χωρίς να υπολογίζει τον τόπο σπουδών.
«Εάν η απόφαση τελεσιδικήσει, υπάρχει ο κίνδυνος να αναγκαστούμε να δίνουμε ακαδημαϊκές ισοτιμίες στους πτυχιούχους που έχουν σπουδάσει σε κολέγια», δήλωσε στον ΕΤ ο πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ, κ. Αρης Χαραλαμπάκης.
Το «αγκάθι» των κολεγίων από χθες το απόγευμα που διακινήθηκε στον Τύπο από ιδιοκτήτη κολεγίου γαλλικών συμφερόντων η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, βρίσκεται σε μη ελεγχόμενη τροχιά απειλώντας να πυροδοτήσει εκ νέου το κλίμα στο χώρο της Παιδείας.
Η δικαστική απόφαση διοχετεύθηκε στις εφημερίδες λίγες ώρες αφού ο νέος υπουργός Παιδείας, κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, είχε επιχειρήσει να βάλει την καυτή πατάτα των κολεγίων στην κατάψυξη ενώπιον του προκατόχου του και «πατέρα» του νόμου για τη ρύθμιση της μη τυπικής εκπαίδευσης, κ. Ευρ. Στυλιανίδη, του δεύτερου παλιού ενοίκου του υπουργικού γραφείου στο Μαρούσι που έλαβε από το διάδοχό του «πρόσκληση σε πρόγευμα». «Εδώ να βάλουμε τελεία», αντέδρασε ο κ. Σπηλιωτόπουλος κόβοντας στον αέρα (αλλά και από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο των δηλώσεών του που διένειμε το γραφείο Τύπου) δημοσιογραφική ερώτηση για το θέμα των κολεγίων, που αποτελεί τη μείζονα εκκρεμότητα του υπουργείου Παιδείας για το τρέχον έτος. Θεωρείται θέμα χρόνου ο καταλογισμός προστίμου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Ελληνικό Δημόσιο λόγω της καθυστέρησης της χώρας μας να ενσωματώσει στο εθνικό της Δίκαιο τη νέα Κοινοτική Οδηγία για την επαγγελματική αναγνώριση των ευρωπαϊκών πτυχίων.
Κανείς στο υπουργείο Παιδείας δεν περίμενε ότι ελληνικό και μάλιστα πρωτοβάθμιο δικαστήριο θα άνοιγε θέμα ακαδημαϊκών δικαιωμάτων για τους αποφοίτους των κολεγίων πριν ακόμη κλείσει ο φάκελος των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, στο οποίο προσέφυγε ιδιοκτήτης κολεγίου που διατηρεί συνεργασία με γαλλικό πανεπιστήμιο, πάτησε στην πρόσφατη καταδικαστική για την Ελλάδα κρίση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να αποφανθεί εν ολίγοις ότι:
Παρανόμως ο ΔΟΑΤΑΠ εξαρτά την ακαδημαϊκή αξιολόγηση ευρωπαϊκών πτυχίων από τον τόπο σπουδών των πτυχιούχων. Δεν είναι δουλειά του να κάνει «αδιάκριτες» ερωτήσεις, διότι σύμφωνα με το ελληνικό δικαστήριο οι σπουδές τύπου δικαιόχρησης «δεν εντάσσονται στο σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας, ώστε να απαιτείται η πραγματοποίησή τους σε δημόσιες ανώτατες σχολές, αλλά στο σύστημα εκπαίδευσης του κράτους-μέλους που χορηγεί τα διπλώματα, κατά τρόπο όμοιο σε όλους τους σπουδαστές του, ύστερα από ομοειδείς σπουδές, ανεξαρτήτως του τόπου πραγματοποίησης αυτών».
Εάν όμως ο ΔΟΑΤΑΠ, κατά την παραλαβή πτυχίων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που συνεργάζονται με ελληνικά κολέγια, δεν μπορεί να κάνει ερωτήσεις, τότε είναι υποχρεωμένος να χορηγεί ακαδημαϊκές ισοτιμίες με τους όρους που προβλέπει ο ιδρυτικός του νόμος. Η απόφαση έχει πολύ δρόμο μέχρι να τελεσιδικήσει. Εναντίον της θεωρείται βέβαιο ότι θα στραφεί με έφεση το υπουργείο Παιδείας.
πηγή: alfavita.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου