Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Προσλήψεις στο Δημόσιο;

15.000 προσλήψεις με άρωμα εκλογών!
Παρ' όλα αυτά, υπουργεία, ΔΕΚΟ και ευρύτερος δημόσιος τομέας, ετοιμάζονται μέσα στους πρώτους μήνες του 2009, σε κάθε περίπτωση μέχρι τον Ιούνιο, να προχωρήσουν σε περίπου 15.000 προσλήψεις! «Ποδαρικό», με τόσο μεγάλο αριθμό προσλήψεων και σε τόση κακή οικονομική συγκυρία, πολλοί εκτιμούν ότι δεν μπορεί παρά να είναι οιωνός για μια χρονιά εκλογών, με τη συνήθη προεκλογική της περίοδο, που χρησιμοποιεί κατά κόρον το... όπλο των προσλήψεων. Αλλωστε, δεν είναι λίγοι αυτοί που με την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, μίλησαν για «κυβέρνηση με άρωμα εκλογών».

Η υποτιθέμενη εκστρατεία περιστολής των δαπανών και από διορισμούς στο Δημόσιο, φαίνεται ότι δε συμβαδίζει με τα σενάρια πρόωρων εκλογών, τα οποία κάθε άλλο παρά εκτονώθηκαν με τον ανασχηματισμό, ενώ ούτε η μεγάλη οικονομική κρίση που «χτυπά» τη χώρα δεν είναι ικανή να συνετίσει τους κυβερνώντες και να συμμαζέψουν δαπάνες, όπως αυτές που προκύπτουν από τη γιγάντωση του δημόσιου τομέα.

Ο κανόνας «δύο φεύγουν, ένας διορίζεται» στη δημόσια διοίκηση που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά από το 2004 αντιστράφηκε, δε φαίνεται να έχει καμία τύχη. Μάλιστα, για τη σκοπιμότητα των πολυάριθμων προσλήψεων που προγραμματίζονται στο Δημόσιο, ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι πολλές από αυτές θα γίνουν και εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ.

Πού θα γίνουν
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των υπουργείων, οι προσλήψεις που προβλέπονται για τους επόμενους μήνες είναι:

1. Από το υπουργείο Υγείας 5.500 προσλήψεις νοσηλευτών, στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου, εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, ενώ 250 προσλήψεις θα γίνουν στο ΕΚΑΒ. Για τη διαδικασία των προσλήψεων, εκκρεμεί η συναίνεση του υπουργείου Εσωτερικών. Επίσης, από τους επόμενους μήνες ξεκινά η εφαρμογή του διετούς προγράμματος του υπουργείου Υγείας για την πρόσληψη 4.500 γιατρών στο ΕΣΥ.

2. Το Φεβρουάριο αναμένεται να προκηρύξει το υπουργείο Εσωτερικών το νέο διαγωνισμό μονιμοποίησης περίπου 500 υπαλλήλων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

3. Τη «μερίδα του λέοντος» στις προσλήψεις θα έχει το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά την έγκριση της χρηματοδότησης του κοινωνικού του προγράμματος από τον υπουργό Οικονομικών. Συνολικά, υπολογίζεται ότι θα κάνει περίπου 1.400 προσλήψεις. Οι πρώτοι διαγωνισμοί για την πρόσληψη 695 εργαζομένων θ' αρχίσουν σταδιακά από τις επόμενες βδομάδες και θα διενεργηθούν μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και εκτός ΑΣΕΠ, από το ίδιο το υπουργείο. Προσλήψεις θα γίνουν στα Κέντρα Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων, στα Ειρηνοδικεία, στο Ελεγκτικό Συνέδριο κ.α.

Ξεχωριστός γραπτός διαγωνισμός πρόκειται να διενεργηθεί μέσα στο Φεβρουάριο, για την πρόσληψη 156 δικαστικών υπαλλήλων σε δικαστήρια και υποθηκοφυλακεία. Την ίδια περίοδο ετοιμάζεται επίσης, η προκήρυξη 89 διοικητικών θέσεων στην κεντρική υπηρεσία και σε φορείς του υπουργείου. Σύμφωνα με τελευταία δέσμευση του απερχόμενου υπουργού Δικαιοσύνης, επίκειται και η πρόσληψη 450 εξωτερικών φρουρών σε καταστήματα κράτησης όλης της χώρας.

4. Το υπουργείο Πολιτισμού προγραμματίζει 500 νέες προσλήψεις τακτικού προσωπικού μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να προκηρυχθεί από το ΑΣΕΠ ο πρώτος διαγωνισμός για 194 θέσεις φυλάκων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τον προσεχή Μάρτιο αναμένεται η δεύτερη προκήρυξη πρόσληψης 300 νέων διοικητικών υπαλλήλων πανεπιστημιακής, τεχνολογικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

5. Μεγάλο μερίδιο τις προσλήψεις έχει και το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς αναμένονται προκηρύξεις για την πλήρωση 1.090 θέσεων. Αμεσα αναμένεται η προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού του εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ για την πρόσληψη περίπου 110 νέων υπαλλήλων. Το διαγωνισμό θα διεξάγει πενταμελής Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων που συστήνεται με ευθύνη του υπουργείου και η οποία ουσιαστικά παρακάμπτει το ΑΣΕΠ. Αμέσως μετά, στο προσεχές τρίμηνο, αναμένεται ο διορισμός 980 μεταφραστών σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, αλλά και στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

6. Σε ετοιμότητα είναι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία για να προκηρύξουν τον διαγωνισμό των 1.000 μόνιμων θέσεων, αμέσως μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ηδη το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού έχει προχωρήσει στην κατανομή των θέσεων ανά ειδικότητα, σε υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ σε ολόκληρη τη χώρα.

7. Περίπου 1.000 - 1.200 προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών στο Πολεμικό Ναυτικό, σε 70 διαφορετικές ειδικότητες, αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, μέσα στο Φεβρουάριο.

8. Προσλήψεις όμως έχουν προγραμματιστεί και από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Τα υπουργεία Μεταφορών και Εσωτερικών, μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό του ΟΣΕ και το διαχωρισμό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε ανεξάρτητη εταιρία, προγραμματίζουν την άμεση πρόσληψη 100 μηχανοδηγών. Το προσωπικό που θα προσληφθεί θα συνάψει με την εταιρία σύβαση εξαρτημένης εργασίας για δοκιμαστική περίοδο διάρκειας έως επτά μηνών, αλλά στη συνέχεια οι συμβάσεις θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.

9. Μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός της ΕΥΔΑΠ για την πρόσληψη 125 τακτικών υπαλλήλων δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Μάλιστα, ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον χιλιάδων υποψηφίων, καθώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν έχει υπάρξει προκήρυξη της εταιρίας.

10. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η πραγματοποίηση διαγωνισμού για περίπου 100 προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Αν τελικά ο φορέας διενεργήσει το διαγωνισμό με τη συνδρομή του ΑΣΕΠ, τότε η επιλογή του νέου προσωπικού θα γίνει με γραπτό διαγωνισμό, με το σύστημα των πολλαπλών επιλογών.

11. Ισως η πρώτη μεγάλη προκήρυξη αφορά την πρόσληψη 331 εργαζομένων, σε 24 ειδικότητες, στο δήμο Αθηναίων. Ηδη, η προκήρυξη έχει εγκριθεί από το ΑΣΕΠ και βρίσκεται εν αναμονή της δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: