Απόφαση ΣτΕ για το χρόνο παραγραφής διεκδικήσεων από υπαλλήλους του Δημοσίου
Δικαιώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος διεκδικούσε προσαυξημένο επίδομα υπηρεσίας στην αλλοδαπή.
Αρχικά, το Διοικητικό Εφετείο είχε κρίνει ότι η αξίωση για καταβολή προσαυξημένου επιδόματος υπηρεσίας στην αλλοδαπή είχε πέσει σε παραγραφή, με βάση το Νομοθετικό Διάταγμα 321/69 (αφορά τον κώδικα δημοσίου λογιστικού), που προβλέπει ότι οι αξιώσεις υπαλλήλων του Δημοσίου από καθυστερούμενες αποδοχές και απολαβές οποιασδήποτε φύσεως, παραγράφονται εντός διετίας.
Αντίθετα, το ΣΤ' Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ' αριθμόν 71/09 απόφασή του, έκρινε ότι η θέσπιση Νομοθετικού Διατάγματος σε βάρος των υπαλλήλων του Δημοσίου, που προβλέπει διετή παραγραφή, περιορίζει το δικαίωμά τους για δικαστική διεκδίκηση και αντίκειται στο άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος.
Και αυτό γιατί, ο χρόνος της παραγραφής είναι μικρότερος από εκείνο που ισχύει για τις αξιώσεις υπαλλήλων ιδιωτικών επιχειρήσεων και για τις υπόλοιπες χρηματικές αξιώσεις κατά του Δημοσίου και τις αξιώσεις του Δημοσίου κατά τρίτων, όπου ήδη η παραγραφή είναι πενταετής.
Το ΣτΕ με την απόφασή του δέχθηκε ότι θα έπρεπε να εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις διεκδικήσεων δημοσίων υπαλλήλων πενταετής παραγραφή.
Λόγω της αντισυνταγματικότητας του Νομοθετικού Διατάγματος 321/69, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια ΣτΕ για οριστική κρίση.
Σημείωση: Η παραπάνω απόφαση αφορά και τη διεκδίκηση των 176€ από τους εκπαιδευτικούς αφού σχετίζεται με αναδρομικά πενταετίας.
πηγή:www.alfavita.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου