Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις αναδρομικές αξιώσεις

Στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) θα προσφύγουν οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, προκειμένου να ακυρώσουν την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) που έκρινε ότι είναι διετής η παραγραφή των αναδρομικών αξιώσεών τους από διαφορές αποδοχών, επιδομάτων και κάθε είδους οικονομικών παροχών.
Πάντως, ήδη το θέμα της πενταετούς παραγραφής εκκρεμεί στο ΔΕΚ και αναμένεται η έκδοση απόφασης, όπως επίσης εκκρεμεί για να εκδικαστεί και στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το ζήτημα της πενταετούς παραγραφής των αξιώσεων των υπαλλήλων του αμιγούς δημόσιου τομέα. Στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχει παραπεμφθεί το θέμα της παραγραφής των αναδρομικών αξιώσεων των δημοσίων υπαλλήλων, με απόφαση Τμήματος το οποίο έχει κρίνει αντισυνταγματική την πενταετή παραγραφή.
Νομικοί κύκλοι θεωρούν βέβαιο ότι οι υπάλληλοι των ΝΠΔΔ θα δικαιωθούν και η χώρα μας θα καταδικαστεί από τους ευρωπαίους δικαστές για την απόφαση του ΑΕΔ, καθώς δημιουργεί ανισότητες και «πολίτες δύο ταχυτήτων». Οι ανισότητες, ανάγονται στο ότι οι αξιώσεις του ελληνικού Δημοσίου κατά ιδιωτών και των πολιτών γενικότερα είναι σε βάθος χρόνου πενταετίας, ενώ οι αξιώσεις των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα παραγράφονται στη διετία.
Επίσης, στο πλαίσιο των ανισοτήτων υπάγεται και το γεγονός ότι οι αξιώσεις των υπαλλήλων των ΝΠΔΔ παραγράφονται στη διετία, ενώ αντίθετα οι δικαστές και οι εισαγγελείς- μετά την απόφαση του Μισθοδικείου του Δεκεμβρίου του 2005- μπορούν να διεκδικούν αναδρομικά διαφορές αποδοχών, επιδομάτων κτλ. της τελευταίας πενταετίας.

πηγή: tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: