Νέα σελίδα στις αποδοχές των εκπαιδευτικών «γυρίζει» δικαστική απόφαση που αφορά τους εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα:
1. Για πρώτη φορά αναγνωρίζεται η καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ και στους δασκάλους και τους καθηγητές των ιδιωτικών σχολείων, δηλαδή σε περίπου 50.000 άτομα.
2. Η επιδίκαση του επιδόματος γίνεται αναδρομικά για πέντε χρόνια. Ετσι, όμως, ανάβει το «πράσινο φως» για να διεκδικήσουν σε βάθος 5ετίας (και όχι διετίας) τα αναδρομικά τους για μισθούς, επιδόματα, αποζημιώσεις κ.λπ. όλοι οι εργαζόμενοι. Αυτό αναμένεται να δημιουργήσει δεδικασμένο για περίπου 2 εκατομμύρια εργαζομένους.
3. Αλλάζει ριζικά o υπολογισμός των αμοιβών για περίπου 300.000 δασκάλους και καθηγητές. Κι αυτό γιατί αναπροσαρμόζει, μετά από 11 χρόνια, τη βάση υπολογισμού των υπερωριών τους, οι οποίες υπερδιπλασιάζονται. Μέχρι σήμερα οι υπερωρίες υπολογίζονται με βάση το μισθό του 1997, δηλαδή από 9,61 ευρώ η ώρα. Με τα νέα δεδομένα η βάση θα φτάνει τα 19,9 ή ακόμη και τα 20,51 ευρώ!
Η συγκεκριμένη, κρίσιμη απόφαση εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Κορίνθου, με αφορμή την προσφυγή που κατέθεσε καθηγητής Φυσικής σε βάρος ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου στην περιοχή της Μαγούλας.
Την υπόθεσή του χειρίστηκε ο εργατολόγος κ. Π. Μπουμπουχερόπουλος. Το δικαστήριο μετά τη γνωμοδότηση του καθηγητή του Εργατικού Δικαίου κ. Αλέξη Μητρόπουλου υποχρέωσε, τελικώς, το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο να καταβάλει στον καθηγητή το ποσόν των 28.410,64 ευρώ.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης ειδικά για το θέμα της πενταετίας που αφορά στο σύνολο των υπαλλήλων αναφέρεται: «Ουδέποτε κατέβαλε προς τον ενάγοντα το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, ως όφειλε, το ποσόν των 176 ευρώ κατά μήνα που δικαιούται, ούτε άλλη αντίστοιχη προσαύξηση στο μισθό του. Υποχρεούται να του το καταβάλει νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής για τα έτη 2003-4-5-6 και 7». Ας σημειωθεί ότι το ζήτημα της καθιέρωσης του δικαιώματος διεκδίκησης αναδρομικών σε βάθος πενταετίας και όχι διετίας βρίσκεται στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του στις αρχές Μαΐου.
Η μεταβολή αυτή, πάντως, συνεπάγεται την υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να καταβάλει ποσά από διεκδικήσεις διάφορων οικονομικών παροχών παρελθόντων ετών.
Σε ό,τι αφορά στο άλλο κρίσιμο ζήτημα και συγκεκριμένα σε αυτό του υπολογισμού των υπερωριών, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, «με βάση προϋπάρχουσα αρεοπαγιτική νομολογία, τόσο η ωριαία αποζημίωση για νόμιμη υπερωριακή απασχόληση των δημοσίων εκπαιδευτικών όσο και η ωριαία αντιμισθία των εκπαιδευτικών ή άλλων υπαλλήλων ή ιδιωτών που διδάσκουν στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ορίστηκε για κάθε ώρα διδασκαλίας στο 1/70 των κάθε είδους μηνιαίων αποδοχών του εισαγωγικού μισθολογικού κλιμακίου του κλάδου τους».
Πηγή: ΕΤ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου