Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009
Κρητικό γλέντι στη Ζάκυνθο
Σάββατο 28 Μαρτίου 2009
Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009
Ρεύμα και καθαρό νερό, με ένα σμπάρο δύο τριγώνια!
Οι πράσινες αυτές πηγές ενέργειας ακόμα και τώρα παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό ανεκμετάλλευτες αν και η τεχνολογία γύρω από αυτές τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και μάλιστα προς πηγές ενέργειας τις οποίες δεν είχαμε ιδέα πως να εκμεταλλευτούμε παλαιότερα.
Έτσι προέκυψε η ιδέα των τεχνητών νησιών παραγωγής ενέργειας. Ο αρχιτέκτονας Dominic Michaelis, ο γιος του Alex Michaelin, και ο Trevor Cooper-Chadwick, ανέπτυξαν μια ιδέα για την συγκέντρωση διαφόρων τρόπων εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ένα τεχνητό νησί το οποίο θα λειτουργεί αυτόνομα και θα μπορεί να παράγει μέχρι και 250 MW (!) ενέργειας. Η τεχνική αυτή συνίσταται στην εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, της αιολικής αλλά και της ενέργειας που είναι αποθηκευμένη στα νερά του ωκεανού με την μορφή της διαφοράς θερμοκρασίας.
Τι σημαίνει το τελευταίο; Σε μερικά σημεία η διαφορά της θερμοκρασίας μεταξύ της επιφάνειας της θάλασσας και του νερού που βρίσκεται στο βάθος, είναι μέχρι και 20 βαθμοί Κελσίου. Το θερμό νερό από την επιφάνεια της θάλασσας χρησιμοποιείται για να θερμάνει μια ποσότητα υγρής αμμωνίας που βρίσκεται σε ένα κλειστό δοχείο. Η αμμωνία μετατρέπεται σε αέριο και “διογκώνεται” , κινώντας μια γεννήτρια η οποία αρχίζει να παράγει ρεύμα. Στη συνέχεια το ψυχρό νερό από τα βάθη της θάλασσας χρησιμοποιείται για να ψύξει την αμμωνία ξανά , και ο κύκλος επαναλαμβάνεται.
Με τον τρόπο αυτό τα τεχνητά νησιά τα οποία θα έχουν σχήμα εξαγώνου (για να μπορούν να συνδέονται μεταξύ τους σαν κυψέλες ) θα παράγουν ενέργεια από αέρα, ήλιο και θάλασσα. Έχει υπολογιστεί ότι περίπου 50.000 τέτοια νησιά θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες του πλανήτη σε ενέργεια, ενώ συν τοις άλλοις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ως μονάδες αφαλάτωσης, μιας και το παραπροϊόν της όλης διαδικασίας είναι αφαλατωμένο νερό (πόσιμο).
Το εγχείρημα θα τεθεί σε εφαρμογή αργότερα μέσα στον χρόνο, από την εταιρία Virgin Earth Challenge.
Σημείωση του blog: Ήδη οι αρχές του τόπου βρίσκονται σε συμφωνία με την κατασκευάστρια εταιρία και σκέφτονται να το εγκαταστήσουν πειραματικά στο νησί λύνοντας και το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης. Με ένα σμπάρο 2 τριγώνια! Όπως βλέπετε στη μακέτα η θέση του θα είναι κοντά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ ώστε το ρεύμα που θα παράγεται θα τροφοδοτεί το δίκτυο ενώ το καθαρό νερό που θα προκύπτει από την αφαλάτωση θα διοχετεύεται στο δίκτυο που θα έχει πλέον συνεχή ροή. Το αλάτι θα φορτώνεται σε πλοία και θα γίνεται εξαγωγή για να καλύψει τα έξοδα λειτουργίας του και με το πλεόνασμα θα γίνουν έργα ανάπλασης της περιοχής που θα γίνει ενεργειακό πάρκο. Μετά ξυπνήσαμε!!
Τρίτη 10 Μαρτίου 2009
Αποφάσεις του Αρείου Πάγου για το επίδομα των 176 ευρώ

Αναλυτικά, τα δύο Τμήματα του Αρείου Πάγου (ΑΠ) απέρριψαν αιτήσεις αναίρεσης του Δήμου Τρικάλων, του Πολιτιστικού Οργανισμού και του Οργανισμού Βρεφονηπιακών Σταθμών του ιδίου Δήμου, καθώς και του Γενικού Νοσοκομείου Έδεσσας που ζητούσαν να αναιρεθούν αποφάσεις Πολυμελών Πρωτοδικείων τα οποία δίκασαν ως Εφετεία αγωγές εργαζομένων για την καταβολή επιδόματος των 176 ευρώ.
Με τις αποφάσεις είχαν γίνει δεκτές αγωγές συνολικά 34 εργαζομένων στα εν λόγω ΝΠΔΔ και είχαν επιδικάσει ποσά από 4.664 έως 5.800 ευρώ σε καθένα εκ των αιτούντων.
Τα δικαστήρια είχαν δεχθεί ότι είναι υπάλληλοι με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και η μη χορήγηση σε αυτούς του επιδόματος αποτελεί ευθεία παραβίαση τόσο της αρχής ισότητας των Ελλήνων ενώπιον του νόμου όσο και του δικαιώματός τους ως εργαζομένων, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, για ίση αμοιβή για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας που έχουν καθιερωθεί με τα άρθρα 4 και 22 του Συντάγματος.
Ο ΑΠ απέρριψε ως αβάσιμους τους λόγους αναίρεσης των ΝΠΔΔ τα οποία ισχυριζόντουσαν ότι εσφαλμένα κρίθηκε ότι δικαιούνται οι εργαζόμενοι την ειδική αυτή παροχή.
Ο ΑΠ έκρινε ότι τα Πολυμελή Πρωτοδικεία δεν παραβίασαν τις διατάξεις των νόμων και του Συντάγματος με την ερμηνεία που έκαναν και οι λόγοι αναίρεσης απορρίπτονται ως αβάσιμοι.
Ακόμη, ο ΑΠ αναφέρει στις αποφάσεις του ότι με διάφορες υπουργικές αποφάσεις είχε χορηγηθεί η αμοιβή αυτή (176 ευρώ) σε μεγάλο αριθμό υπαλλήλων που βρίσκονταν υπό διαφορετικές μεταξύ τους εργασιακές συνθήκες.
Επομένως, «η διαδοχική χορήγηση της παροχής σε όλους σχεδόν τους υπαλλήλους του δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ που αμείβονται κατά τις διατάξεις του μισθολογίου του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης, αδιακρίτως φορέα, είδους και συνθηκών εργασίας κατέστησε την παροχή αυτή προσαύξηση του μισθού» προσθέτει ο ΑΠ.
Έτσι οι ενάγοντες αμειβόμενοι σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές δικαιούνται να λαμβάνουν την παροχή αυτή κατ' εφαρμογή της αρχής της ισότητας, κατέληξε ο Άρειος Πάγος.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η απόφαση αφορά έως και 340 χιλιάδες εργαζόμενους και το κόστος για τον προϋπολογισμό αναμένεται να φτάσει τα 720 εκατ. ευρώ ανά έτος.
Σημείωση του blog:Αν κάνετε μια πρόχειρη διαίρεση του κόστους προς το πλήθος των δικαιούχων, φαίνεται η πρόθεση να δοθούν σε 3 ετήσιες δόσεις. Ίδωμεν.
Σάββατο 7 Μαρτίου 2009
Γιορτή της γυναίκας

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009
Ενδιαφέρον για τη μαρίνα της Ζακύνθου
Αυτή την μαρίνα ποιός θα την πάρει;
Ποινή φυλάκισης στο δήμαρχο Χορτιάτη
Το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε σε φυλάκιση 14 μηνών τον δήμαρχο Χορτιάτη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος της κατηγορίας της υποβάθμισης περιβάλλοντος !!!!
Ειδικότερα ο δήμαρχος Χορτιάτη καταδικάστηκε, επειδή δεν μερίμνησε να αποκατασταθεί βλάβη σε αγωγό αποχέτευσης που διέσχιζε το Δημοτικό Διαμέρισμα Εξοχής, με αποτέλεσμα τα αστικά λύματα να καταλήγουν σε ρέμα, μολύνοντας το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα. Επίσης, δημιουργούσαν αφόρητη κατάσταση για τους κατοίκους.
Η έφεση αποφασίστηκε να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.
πηγή:Lawnews
Συμβαίνουν αυτά στην Ελλάδα;
Πιστεύω ότι ο δικός μας βιολογικός βγάζει μόνο ....αγιασμό στο ποτάμι, οι αποχετεύσεις δεν καταλήγουν στη θάλασσα μέσω άλλων δικτύων, τα βυτία δεν αδειάζουν το περιεχόμενο τους σε βολικά χαντάκια και συνεπώς οι υπεύθυνοι δεν διατρέχουν κίνδυνο να μπλέξουν με ανάλογες κατηγορίες.