Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

"Έξυπνο σχολείο" στην Κοζάνη

Πρότυπο δημοτικό σχολείο ή αλλιώς “έξυπνο σχολείο” πρόκειται να δημιουργηθεί στην Κοζάνη για παιδιά προσχολικής ηλικίας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Το έργο στηρίζουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ο δήμος Κοζάνης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η Δημοτική Επιχείρηση Ενεργού Πολεοδομίας (ΔΕΠΕΠΟΚ) και η Δημοτική Επιχείρηση Μελετών Κατασκευών (ΔΕΜΚΟ) του δήμου Κοζάνης, που διά των εκπροσώπων τους υπέγραψαν χθες την προγραμματική σύμβαση. Το κτίριο θα ανεγερθεί στη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας (ΖΕΠ) Κοζάνης και θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια.
Η βασική φιλοσοφία που διέπει την κατασκευή του σχολικού συγκροτήματος περικλείεται στον όρο “ευφυή σχολεία”, ενώ ως προς το σχεδιασμό του θα ακολουθεί τις αρχές σχεδιασμού του πρότυπου οικισμού της ΖΕΠ. Προβλέπεται ενεργειακός και βιοκλιματικός σχεδιασμός με μέγιστη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να ελαχιστοποιηθούν η ενεργειακή κατανάλωση και η εξάρτησή του από συμβατικά καύσιμα.
Το νέο και φιλικό προς το περιβάλλον σχολείο θα κατασκευαστεί με προδιαγραφές που θα αξιοποιούν τις σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες του ευρυζωνικού δικτύου οπτικών ινών, την υλοποίηση των οποίων αρχίζει ο δήμος Κοζάνης. Στόχος είναι το σχολείο να διαθέτει όλο τον ενεργό εξοπλισμό και πλήρη καλωδίωση οπτικής ίνας, που θα καταλήγει σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας. Αυτό θα εξασφαλίσει σε εκπαιδευτικούς και μαθητές πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες, γρήγορο ίντερνετ, ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και τηλεσυνεργασίες με άλλα σχολεία.
Με την υπογραφείσα προγραμματική σύμβαση κάθε φορέας ανέλαβε:
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης την κατασκευή του έργου περίπου 3.000 τ.μ. και προϋπολογισμού 3,8 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Ο δήμος Κοζάνης τη διαχείριση και τη λειτουργία του σχολικού συγκροτήματος. Η ΔΕΠΕΠΟΚ παραχωρεί το οικοδομικό τετράγωνο στη ΖΕΠ Κοζάνης, έκτασης 4.200 τ.μ., και χρηματοδοτεί τις απαιτούμενες κτιριακές μελέτες και τις μελέτες ενεργειακού σχεδιασμού, προϋπολογισμού 390.000 ευρώ. Η ΔΕΜΚΟ αναλαμβάνει την εκπόνηση των κτιριακών μελετών, ενώ το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας την εκπόνηση των μελετών ενεργειακού σχεδιασμού.

Τι διάολο, όλοι οι άλλοι στο πηγάδι κάναμε ...το ψιλό μας;
Πηγή:alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: