Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Να τα πούμε;

Με το καλό να υποδεχθείτε το νέο έτος. Εύχομαι να φέρει σε όλους σας υγεία και κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.
Ακούστε τα Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα από την παιδική χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Οχι της υπουργού στο πρόγραμμα "πρόληψη και διαχείριση φυσικών και τεχνολογικών κινδύνων"

Aνακλήθηκε απ την υπ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου το πρόγραμμα για την εκπαίδευση 9.000 εκπαιδευτικών στην πρόληψη και διαχείριση φυσικών και τεχνολογικών κινδύνων και καταστροφών σε σχολικές μονάδες, το οποίο θα στοίχιζε στο υπουργείο το «αστρονομικό» ποσό των 9,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή χίλια ευρώ για κάθε καθηγητή.
Την ανάθεση του έργου είχε κάνει ο απερχόμενος υπουργός Αρης Σπηλιωτόπουλος στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, κατόπιν διαγωνισμού και προέβλεπε την εκπαίδευση των 9.000 καθηγητών σε τρεις φάσεις:
1. Ηλεκτρονική εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση (e-learning).
2. Πρακτική άσκηση των εκπαιδευόμενων με τη βοήθεια και καθοδήγηση των εκπαιδευτών τους.
3. Στο τέλος της εκπαιδευτικής διαδικασίας προβλέπονταν ασκήσεις και σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών σε κάθε μια σχολική μονάδα, καθώς επίσης και συναντήσεις – σεμινάρια για τον καλύτερο συντονισμό, επίλυση ειδικών προβλημάτων - θεμάτων καθώς και την πιστοποίηση των εκπαιδευομένων.

Συνολικά σχεδιάστηκε να παρακολουθήσουν το σεμινάριο περίπου 9000 εκπαιδευτικοί της Β’ θμιας (γενικής & τεχνικής) εκπαίδευσης, σε μια αναλογία δύο εκπαιδευτικών ανά σχολείο (ένας κύριος και ένας αναπληρωτής υπεύθυνος εκτάκτων αναγκών) στις 4300 περίπου σχολικές μονάδες της χώρας.
Η ύλη του προγράμματος είχε διαμορφωθεί σε 10 θεματικές – διδακτικές ενότητες:

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ
2. ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
3. ΥΔΡΟΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
4. ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
5. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
6. ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ
7. ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
8. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΙΝΔΥΝΩΝ – ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ
9. ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
10. ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Οι θεματικές – διδακτικές ενότητες που θα παρακολουθούσε κάθε εκπαιδευόμενος αντιστοιχούσαν σε εκπαιδευτικό υλικό συμβατικής διάρκειας τουλάχιστο 120 ωρών.
πηγή: esos.gr

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Οστά και πήλινα αντικείμενα βρέθηκαν σε τάφρο στη Ζάκυνθο

Στην περιοχή του Τραγακίου βρέθηκε ανοιγμένη ακάλυπτη τάφρος σε απόσταση 10 μέτρων από την παραλία και δίπλα σε νεοαναγειρόμενη ξενοδοχειακή μονάδα.
Μέσα στην τάφρο...βρέθηκαν δέκα τμήματα οστών και δύο τμήματα από πήλινα αγγεία. Ακολούθως ενημερώθηκε η αρχαιολογική υπηρεσία για να γνωμοδοτήσει αν ο χώρος είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και αν τα πήλινα μπορούν να αξιολογηθούν και να χρονολογηθούν.
Όσο αφορά τα οστά η αστυνομία τα έστειλε στην Ιατροδικαστική υπηρεσία στην Πάτρα για να μάθουν τα χρονικό διάστημα που έγινε η ταφή.
πηγή: http://troktiko.blogspot.com/2009/12/blog-post_515.html

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Απαντήσεις για το επίδομα των 176€

Η νομική σύμβουλος της Γ΄ ΕΛΜΕ-Θεσσαλονίκης έδωσε τις παρακάτω απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τη δικαστική διεκδίκηση των 176€ :

1.Σύμφωνα με το άρθρου 14 του Ν. 3016/2002 προβλέφθηκε η χορήγηση σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες Δημοσίων Υπαλλήλων, Υπαλλήλων ΟΤΑ και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ της ειδικής παροχής των 176 € το μήνα (για το πρώτο εξάμηνο 1.1.2002-30.6.2002 , 88 € το μήνα.). Το άρθρο 14 του ν. 3016/2002 καταργήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 3205/2003 (Α΄ 297/23.12.2003), η ειδική παροχή όμως, συνεχίζεται να χορηγείται κανονικά μέχρι και σήμερα δυνάμει του άρθρου 24 παρ. 2 του ν. 3205/2003.

2.Οι εκπαιδευτικοί που άσκησαν αγωγή το 2005, διεκδικούν την ειδική παροχή για τα έτη 2002-2005, για τα επόμενα δε έτη μέχρι σήμερα θα πρέπει να ασκήσουν νέα αγωγή για τη διεκδίκηση των αναδρομικών των ετών 2006, 2007,2008, 2009. Στις αγωγές αυτές θα πρέπει να επικαλούνται και το γεγονός ότι κατά τακτά χρονικά διαστήματα έχουν κάνει αιτήσεις διεκδίκησης της ειδικής παροχής των 176€ προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους-σύμφωνα με τις συστάσεις των ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ. Συνάδελφοι που δεν έχουν ασκήσει μέχρι σήμερα αγωγές θα αναζητήσουν οπωσδήποτε αναδρομικά πενταετίας, σύμφωνα και με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Είναι όμως απαραίτητο, στις αγωγές που θα ασκήσουν, να επικαλεστούν και να επισυνάψουν τις παραπάνω αιτήσεις που έχουν υποβάλει ιεραρχικά μέσω της διεύθυνσης του σχολείου τους.

3.Οι 53 συνάδελφοι της Γ΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, που δικαιώθηκαν, εισέπραξαν το καθαρό ποσό των 8.170 €, (μικτά δε περίπου 10.500 €) ποσό που αντιστοιχεί στο διάστημα 1.1.2002-30.11.2005. Κατά της τελεσίδικης απόφασης που δικαίωσε του 53 συναδέλφους, το Δημόσιο άσκησε αίτηση αναίρεσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, η συζήτηση της οποίας θα γίνει στις 8 Μαρτίου 2010.

4.Από το 2005 μέχρι σήμερα ασκήθηκαν χιλιάδες αγωγές, από τις οποίες αρκετές δικάστηκαν σε πρώτο βαθμό και δικαιώθηκαν. Το Δημόσιο άσκησε έφεση κατά των πρωτόδικων αποφάσεων και αναμένεται η συζήτησή τους στα Διοικητικά Εφετεία.

5. Η ειδική παροχή των 176 € δεν δόθηκε ποτέ μέχρι σήμερα στους εκπαιδευτικούς. Τα 105 ευρώ που έδωσε σε δόσεις η κ. Γιαννάκου, τα έδωσε ως «επίδομα διδακτικής προετοιμασίας». Τα Δικαστήρια όμως έχουν ήδη αποφανθεί ότι η ειδική παροχή των 176 € δεν συμψηφίζεται με κανενός είδους επίδομα, γιατί δόθηκε με στόχο την άμβλυνση των ανισοτήτων στις αποδοχές των Δημοσίων Υπαλλήλων, στους οποίους, ως γνωστόν, καταβάλλονται διάφορα επιδόματα που προσιδιάζουν στην ιδιαιτερότητα του λειτουργήματός τους - π.χ. «εξωδιδακτικής απασχόλησης στους εκπαιδευτικούς».

Επομένως σήμερα όταν ασκούμε αγωγές, διεκδικούμε ολόκληρη την ειδική παροχή των 176 €. Φυσικά η επιδίκαση των απαιτήσεών μας παραμένει πάντα στην κρίση των Δικαστηρίων, αφού οι κυβερνήσεις αρνούνται να προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση, όπως διεκδικούμε συνδικαλιστικά.

6. Είναι σωστό και οι νεοδιόριστοι συνάδελφοι, που συμπλήρωσαν διετία ,να διεκδικήσουν και αυτοί τα σχετικά δικαιώματά τους.

πηγή: alfavita.gr

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Καλά Χριστούγεννα

Εύχομαι σε όλους σας να περάσετε Καλά Χριστούγεννα και με υγεία να υποδεχτείτε το νέο έτος.

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Γνωμοδότηση νομικού συμβούλου ΔΟΕ για τις εξελίξεις σχετικά με το επίδομα των 176€

Δείτε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της Δ.Ο.Ε., σχετικά με τη διακοπή της παραγραφής και τη δικαστική διεκδίκηση του επιδόματος των 176 Ευρώ.
πηγή: www.doe.gr

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Έντονη σεισμική δραστηριότητα

Έντονη σεισμική δραστηριότητα παρατηρείται από χθες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Ζακύνθου. Δείτε περισσότερα στο http://www.emsc-csem.org/

Δήλωση προέδρου Γ' ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης για τα 176€

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Γ΄ ΕΛΜΕ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τριαντάφυλλου Τρανού, με αφορμή την καταβολή των αναδρομικών της ειδικής παροχής των 176 ΕΥΡΩ σε 53 εκπαιδευτικούς

Μετά από πολυετή συνδικαλιστικό και δικαστικό αγώνα, οι πρώτοι 53 εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε σχολεία της Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης εισέπραξαν τελικά το ποσό των 8.200 που αντιστοιχεί σε αναδρομικά της ειδικής παροχής των 176 ΕΥΡΩ για το διάστημα 2002-2005, σύμφωνα με την 1132/2008 τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης. Μια απόφαση που ταυτίζεται καθ’ όλα με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις 26.6.2009.

Χαιρετίζουμε την καταβολή των οφειλόμενων ποσών στους συναδέλφους μας εκπαιδευτικούς, γεγονός που δικαιώνει τον αγώνα μας και αποκαθιστά την άνιση μεταχείριση των χαμηλόμισθων εκπαιδευτικών, από όλες τις κυβερνήσεις που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας από το 2002 μέχρι και σήμερα.

Ζητούμε από τη σημερινή κυβέρνηση να παραιτηθεί από την αναίρεση που άσκησε η προηγούμενη κυβέρνηση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της παραπάνω απόφασης του Εφετείου Θεσσαλονίκης και να προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση στην καταβολή των αναδρομικών της ειδικής αυτής παροχής σε όλους τους εκπαιδευτικούς που τα δικαιούνται. Οι αγώνες μας δεν τελειώνουν εδώ και η φωνή μας δεν πρόκειται να σιγήσει.

Θεσσαλονίκη 8/12/2009
πηγή: alfavita.gr

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Αφιέρωμα στη μνήμη του Αλέξη

Κάντε κλικ στη φωτογρφία και δείτε ένα αφιέρωμα στη μνήμη του αδικοχαμένου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Ελπίζω να τιμηθεί η μνήμη του χωρίς να ξαναδούμε φωτογραφίες σαν και αυτές.

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Κάνατε το εμβόλιο;

Εισήγηση για αντισυνταγματικότητα της διετούς παραγραφής αξιώσεων δημοσίων υπαλλήλων

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο σύμβουλος Κ. Ευστρατίου πρότεινε να κριθεί αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), η σχετική νομοθετική διάταξη (Ν.Δ. 321/1969) που προβλέπει ότι η παραγραφή των αναδρομικών αξιώσεων από διαφορές αποδοχών, επιδομάτων, οικονομικών παροχών, κ.λπ. των υπαλλήλων του αμιγώς δημοσίου τομέα είναι διετής.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο Επικρατείας η παραγραφή των εν λόγω αξιώσεων για τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα πρέπει να είναι πενταετής.
Ο κ. Ευστρατίου ανέφερε ότι η διετής παραγραφή των αξιώσεων των υπαλλήλων του Δημοσίου είναι αντίθετη στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας, καθώς είναι μικρότερη από την πενταετή παραγραφή που ισχύει για παρόμοιες αξιώσεις των υπαλλήλων και εργατών των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Αντίθετα, ο νομικός εκπρόσωπος του Δημοσίου υποστήριξε ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος, η παραγραφή των αξιώσεων τους πρέπει να είναι διετής.
Όπως είναι γνωστό, πρόσφατα το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ότι είναι διετής η παραγραφή των αναδρομικών αξιώσεων από διαφορές αποδοχών, επιδομάτων κ.λπ. των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

πηγή: www.express.gr

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Πριν κάνετε το εμβόλιο για την Η1Ν1

Η πρώην υπουργός υγείας της Φινλανδίας Dr Rauni Kilde αποκαλύπτει σε ένα βίντεο-συνέντευξη τους στόχους των Παγκοσμιοποιητών για μείωση του Παγκόσμιου Πληθυσμού σε 2/5 και το ρόλο των εμβολίων.
Κάντε κλίκ στην εικόνα ή στον παρακάτω σύνδεσμο για να δείτε το βίντεο πριν κάνετε το εμβόλιο.
http://www.youtube.com/watch?v=SWaV39N3Cfs&feature=player_embedded