Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Και νέα ερώτηση στη βουλή για το επίδομα των 176€

Νέα ερώτηση κατέθεσε στις 19-1-2009 για το επίδομα των 176€ στους δημόσιους εκπαιδευτικούς ο συνταγματολόγος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Δείτε παρακάτω όλη την ερώτηση.
Ευάγγελος Βενιζέλος
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ
Α΄ Θεσσαλονίκης
Αθήνα, 19.1.2009
Ερώτηση
Προς τους Υπουργούς
α) Οικονομίας και Οικονομικών
β) Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Συμμόρφωση του Δημοσίου σε τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για την καταβολή (αναδρομικά από 1.1.2002) της ειδικής μηνιαίας παροχής των 176 Ευρώ και στους εκπαιδευτικούς λειτουργούς

Ήδη από τις 30 Ιουνίου 2008 το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης με την 959/2008 τελεσίδικη απόφαση του έκρινε ότι η ειδική μηνιαία παροχή της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν. 3016/2002 (176 Ευρώ) πρέπει να καταβληθεί αναδρομικά (από 1.1.2002) και στους εκπαιδευτικούς λειτουργούς. Το Δημόσιο άσκησε αίτηση αναίρεσης ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας αντί να συμμορφωθεί με την εφετειακή απόφαση που ακολουθεί τη σχετική πάγια νομολογία του ΣτΕ.
Η στρεψόδικη αυτή συμπεριφορά του Δημοσίου δεν συμβάλλει στο να διαμορφωθεί το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης, συνεργασίας και διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς.

Ερωτώνται συνεπώς οι κ.κ. Υπουργοί

Εάν το Δημόσιο θα παραιτηθεί από τη σχετική αίτηση αναίρεσης και αν θα εφαρμόσει την τελεσίδικη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης και άλλες όμοιες τελεσίδικες αποφάσεις όχι μόνον για τους συγκεκριμένους διαδίκους αλλά και για όλους τους δικαιούχους εκπαιδευτικούς λειτουργούς.

Ο ερωτών βουλευτής

Ευάγγελος Βενιζέλος
πηγή: alfavita.gr

Aπόφαση-βόμβα για τα κολέγια

Τον ασκό του Αιόλου όσον αφορά τα ακαδημαϊκά δικαιώματα για τους αποφοίτους των κολεγίων άνοιξε ελληνικό δικαστήριο ζητώντας από το ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) να κρίνει τα ευρωπαϊκά πτυχία χωρίς να υπολογίζει τον τόπο σπουδών.

«Εάν η απόφαση τελεσιδικήσει, υπάρχει ο κίνδυνος να αναγκαστούμε να δίνουμε ακαδημαϊκές ισοτιμίες στους πτυχιούχους που έχουν σπουδάσει σε κολέγια», δήλωσε στον ΕΤ ο πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ, κ. Αρης Χαραλαμπάκης.

Το «αγκάθι» των κολεγίων από χθες το απόγευμα που διακινήθηκε στον Τύπο από ιδιοκτήτη κολεγίου γαλλικών συμφερόντων η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, βρίσκεται σε μη ελεγχόμενη τροχιά απειλώντας να πυροδοτήσει εκ νέου το κλίμα στο χώρο της Παιδείας.

Η δικαστική απόφαση διοχετεύθηκε στις εφημερίδες λίγες ώρες αφού ο νέος υπουργός Παιδείας, κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, είχε επιχειρήσει να βάλει την καυτή πατάτα των κολεγίων στην κατάψυξη ενώπιον του προκατόχου του και «πατέρα» του νόμου για τη ρύθμιση της μη τυπικής εκπαίδευσης, κ. Ευρ. Στυλιανίδη, του δεύτερου παλιού ενοίκου του υπουργικού γραφείου στο Μαρούσι που έλαβε από το διάδοχό του «πρόσκληση σε πρόγευμα». «Εδώ να βάλουμε τελεία», αντέδρασε ο κ. Σπηλιωτόπουλος κόβοντας στον αέρα (αλλά και από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο των δηλώσεών του που διένειμε το γραφείο Τύπου) δημοσιογραφική ερώτηση για το θέμα των κολεγίων, που αποτελεί τη μείζονα εκκρεμότητα του υπουργείου Παιδείας για το τρέχον έτος. Θεωρείται θέμα χρόνου ο καταλογισμός προστίμου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Ελληνικό Δημόσιο λόγω της καθυστέρησης της χώρας μας να ενσωματώσει στο εθνικό της Δίκαιο τη νέα Κοινοτική Οδηγία για την επαγγελματική αναγνώριση των ευρωπαϊκών πτυχίων.

Κανείς στο υπουργείο Παιδείας δεν περίμενε ότι ελληνικό και μάλιστα πρωτοβάθμιο δικαστήριο θα άνοιγε θέμα ακαδημαϊκών δικαιωμάτων για τους αποφοίτους των κολεγίων πριν ακόμη κλείσει ο φάκελος των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, στο οποίο προσέφυγε ιδιοκτήτης κολεγίου που διατηρεί συνεργασία με γαλλικό πανεπιστήμιο, πάτησε στην πρόσφατη καταδικαστική για την Ελλάδα κρίση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να αποφανθεί εν ολίγοις ότι:
Παρανόμως ο ΔΟΑΤΑΠ εξαρτά την ακαδημαϊκή αξιολόγηση ευρωπαϊκών πτυχίων από τον τόπο σπουδών των πτυχιούχων. Δεν είναι δουλειά του να κάνει «αδιάκριτες» ερωτήσεις, διότι σύμφωνα με το ελληνικό δικαστήριο οι σπουδές τύπου δικαιόχρησης «δεν εντάσσονται στο σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας, ώστε να απαιτείται η πραγματοποίησή τους σε δημόσιες ανώτατες σχολές, αλλά στο σύστημα εκπαίδευσης του κράτους-μέλους που χορηγεί τα διπλώματα, κατά τρόπο όμοιο σε όλους τους σπουδαστές του, ύστερα από ομοειδείς σπουδές, ανεξαρτήτως του τόπου πραγματοποίησης αυτών».

Εάν όμως ο ΔΟΑΤΑΠ, κατά την παραλαβή πτυχίων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που συνεργάζονται με ελληνικά κολέγια, δεν μπορεί να κάνει ερωτήσεις, τότε είναι υποχρεωμένος να χορηγεί ακαδημαϊκές ισοτιμίες με τους όρους που προβλέπει ο ιδρυτικός του νόμος. Η απόφαση έχει πολύ δρόμο μέχρι να τελεσιδικήσει. Εναντίον της θεωρείται βέβαιο ότι θα στραφεί με έφεση το υπουργείο Παιδείας.

πηγή: alfavita.gr

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Επίδομα στους πολύτεκνους

Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας οι πολύτεκνοι μπορούν να διεκδικήσουν το ειδικό επίδομα που στερήθηκαν λόγω των προϋποθέσεων του νόμου 2459/97.
Σύμφωνα με Τα Νέα Σαββατοκύριακο, με την απόφασή του το ΣτΕ υποχρεώνει την πολιτεία να καταβάλει στους πολυτέκνους το ειδικό επίδομα χωρίς να προσφύγουν στα δικαστήρια, καθώς οι διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το 2001.
Στο ΣτΕ είχε προσφύγει μια πολύτεκνη μητέρα, στην οποία αρνήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες να χορηγήσουν εκ νέου το επίδομα πολυτέκνου που είχε πάψει να λαμβάνει βάσει του νόμου, παρά το γεγονός ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις του.
Η άρνηση στηριζόταν στο γεγονός ότι η πολύτεκνη μητέρα δεν ήταν διάδικος ενώπιον του ΣτΕ, όταν εκδόθηκε η απόφαση του 2001 και γι' αυτόν τον λόγο δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί στην περίπτωσή της. Το ΣτΕ ωστόσο δέχθηκε ότι η διοίκηση όφειλε να ανακαλέσει την απόφασή της εφόσον στηριζόταν σε διάταξη νόμου, που κρίθηκε αντίθετη προς το Σύνταγμα, υπογραμμίζοντας ότι τυχόν παράλειψη ανάκλησης παράνομης διοικητικής πράξης συνιστά παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας.

Πηγή:Lawnet

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Και δεύτερη ερώτηση στη βουλή για το επίδομα των 176€

Χθές 15-1-2009 κατέθεσε Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για την μη καταβολή του επιδόματος των 176€ στους εκπαιδευτικούς της Δημόσιας Εκπαίδευσης και ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Δείτε την ερώτηση: http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/ank15_1_9_858.php

Την ίδια στιγμή το Ελληνικό Δημόσιο, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση αναίρεσης κατά της 1132/2008 τελεσίδικης απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης η οποία, όπως είναι γνωστό, επιδίκασε σε 53 εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναδρομικά την ειδική μηνιαία παροχή των 176 ευρώ.
Με την αναίρεσή του το Ελληνικό Δημόσιο ζητεί την «εξαφάνιση» της προσβαλλόμενης απόφασης και την απόρριψη της από 9.11.2005 αγωγής των εκπαιδευτικών, προβάλλοντας σαθρά επιχειρήματα.

Πηγή: alfavita.gr

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Επίκαιρη Ερώτηση για το επίδομα των 176€

Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε στις 13-1-2009 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης σχετικά με την μη καταβολή του επιδόματος των 176€ στους εκπαιδευτικούς, ενώ έχει χορηγηθεί από το 2001 σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων.
Οι εκπαιδευτικοί στη συνέχεια διεκδίκησαν τα χρήματα συνδικαλιστικά και νομικά αξιώνοντας αναδρομική καταβολή σε βάθος πενταετίας.
Οπως σημειώνει στην ερώτησή του ο βουλευτής, το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης δικαίωσε τους εκπαιδευτικούς και έκρινε τελεσίδικα ότι η μη καταβολή του επιδόματος συνιστά άνιση και αδικαιολόγητη μεταχείριση εις βάρος τους.
Αναμένουμε τις απαντήσεις των αρμοδίων υπουργών για να διαπιστώσουμε τις προθέσεις τους για την καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους εκπαιδευτικούς.

Πηγή: Το ΒΗΜΑ, alfavita.gr, parliament.gr

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Απόφαση ΣτΕ για το χρόνο παραγραφής διεκδικήσεων από υπαλλήλους του Δημοσίου

Απόφαση ΣτΕ για το χρόνο παραγραφής διεκδικήσεων από υπαλλήλους του Δημοσίου

Δικαιώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος διεκδικούσε προσαυξημένο επίδομα υπηρεσίας στην αλλοδαπή.
Αρχικά, το Διοικητικό Εφετείο είχε κρίνει ότι η αξίωση για καταβολή προσαυξημένου επιδόματος υπηρεσίας στην αλλοδαπή είχε πέσει σε παραγραφή, με βάση το Νομοθετικό Διάταγμα 321/69 (αφορά τον κώδικα δημοσίου λογιστικού), που προβλέπει ότι οι αξιώσεις υπαλλήλων του Δημοσίου από καθυστερούμενες αποδοχές και απολαβές οποιασδήποτε φύσεως, παραγράφονται εντός διετίας.
Αντίθετα, το ΣΤ' Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ' αριθμόν 71/09 απόφασή του, έκρινε ότι η θέσπιση Νομοθετικού Διατάγματος σε βάρος των υπαλλήλων του Δημοσίου, που προβλέπει διετή παραγραφή, περιορίζει το δικαίωμά τους για δικαστική διεκδίκηση και αντίκειται στο άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος.
Και αυτό γιατί, ο χρόνος της παραγραφής είναι μικρότερος από εκείνο που ισχύει για τις αξιώσεις υπαλλήλων ιδιωτικών επιχειρήσεων και για τις υπόλοιπες χρηματικές αξιώσεις κατά του Δημοσίου και τις αξιώσεις του Δημοσίου κατά τρίτων, όπου ήδη η παραγραφή είναι πενταετής.
Το ΣτΕ με την απόφασή του δέχθηκε ότι θα έπρεπε να εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις διεκδικήσεων δημοσίων υπαλλήλων πενταετής παραγραφή.
Λόγω της αντισυνταγματικότητας του Νομοθετικού Διατάγματος 321/69, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια ΣτΕ για οριστική κρίση.

Σημείωση: Η παραπάνω απόφαση αφορά και τη διεκδίκηση των 176€ από τους εκπαιδευτικούς αφού σχετίζεται με αναδρομικά πενταετίας.
πηγή:www.alfavita.gr

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Προσλήψεις στο Δημόσιο;

15.000 προσλήψεις με άρωμα εκλογών!
Παρ' όλα αυτά, υπουργεία, ΔΕΚΟ και ευρύτερος δημόσιος τομέας, ετοιμάζονται μέσα στους πρώτους μήνες του 2009, σε κάθε περίπτωση μέχρι τον Ιούνιο, να προχωρήσουν σε περίπου 15.000 προσλήψεις! «Ποδαρικό», με τόσο μεγάλο αριθμό προσλήψεων και σε τόση κακή οικονομική συγκυρία, πολλοί εκτιμούν ότι δεν μπορεί παρά να είναι οιωνός για μια χρονιά εκλογών, με τη συνήθη προεκλογική της περίοδο, που χρησιμοποιεί κατά κόρον το... όπλο των προσλήψεων. Αλλωστε, δεν είναι λίγοι αυτοί που με την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, μίλησαν για «κυβέρνηση με άρωμα εκλογών».

Η υποτιθέμενη εκστρατεία περιστολής των δαπανών και από διορισμούς στο Δημόσιο, φαίνεται ότι δε συμβαδίζει με τα σενάρια πρόωρων εκλογών, τα οποία κάθε άλλο παρά εκτονώθηκαν με τον ανασχηματισμό, ενώ ούτε η μεγάλη οικονομική κρίση που «χτυπά» τη χώρα δεν είναι ικανή να συνετίσει τους κυβερνώντες και να συμμαζέψουν δαπάνες, όπως αυτές που προκύπτουν από τη γιγάντωση του δημόσιου τομέα.

Ο κανόνας «δύο φεύγουν, ένας διορίζεται» στη δημόσια διοίκηση που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά από το 2004 αντιστράφηκε, δε φαίνεται να έχει καμία τύχη. Μάλιστα, για τη σκοπιμότητα των πολυάριθμων προσλήψεων που προγραμματίζονται στο Δημόσιο, ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι πολλές από αυτές θα γίνουν και εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ.

Πού θα γίνουν
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των υπουργείων, οι προσλήψεις που προβλέπονται για τους επόμενους μήνες είναι:

1. Από το υπουργείο Υγείας 5.500 προσλήψεις νοσηλευτών, στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου, εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, ενώ 250 προσλήψεις θα γίνουν στο ΕΚΑΒ. Για τη διαδικασία των προσλήψεων, εκκρεμεί η συναίνεση του υπουργείου Εσωτερικών. Επίσης, από τους επόμενους μήνες ξεκινά η εφαρμογή του διετούς προγράμματος του υπουργείου Υγείας για την πρόσληψη 4.500 γιατρών στο ΕΣΥ.

2. Το Φεβρουάριο αναμένεται να προκηρύξει το υπουργείο Εσωτερικών το νέο διαγωνισμό μονιμοποίησης περίπου 500 υπαλλήλων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

3. Τη «μερίδα του λέοντος» στις προσλήψεις θα έχει το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά την έγκριση της χρηματοδότησης του κοινωνικού του προγράμματος από τον υπουργό Οικονομικών. Συνολικά, υπολογίζεται ότι θα κάνει περίπου 1.400 προσλήψεις. Οι πρώτοι διαγωνισμοί για την πρόσληψη 695 εργαζομένων θ' αρχίσουν σταδιακά από τις επόμενες βδομάδες και θα διενεργηθούν μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και εκτός ΑΣΕΠ, από το ίδιο το υπουργείο. Προσλήψεις θα γίνουν στα Κέντρα Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων, στα Ειρηνοδικεία, στο Ελεγκτικό Συνέδριο κ.α.

Ξεχωριστός γραπτός διαγωνισμός πρόκειται να διενεργηθεί μέσα στο Φεβρουάριο, για την πρόσληψη 156 δικαστικών υπαλλήλων σε δικαστήρια και υποθηκοφυλακεία. Την ίδια περίοδο ετοιμάζεται επίσης, η προκήρυξη 89 διοικητικών θέσεων στην κεντρική υπηρεσία και σε φορείς του υπουργείου. Σύμφωνα με τελευταία δέσμευση του απερχόμενου υπουργού Δικαιοσύνης, επίκειται και η πρόσληψη 450 εξωτερικών φρουρών σε καταστήματα κράτησης όλης της χώρας.

4. Το υπουργείο Πολιτισμού προγραμματίζει 500 νέες προσλήψεις τακτικού προσωπικού μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να προκηρυχθεί από το ΑΣΕΠ ο πρώτος διαγωνισμός για 194 θέσεις φυλάκων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τον προσεχή Μάρτιο αναμένεται η δεύτερη προκήρυξη πρόσληψης 300 νέων διοικητικών υπαλλήλων πανεπιστημιακής, τεχνολογικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

5. Μεγάλο μερίδιο τις προσλήψεις έχει και το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς αναμένονται προκηρύξεις για την πλήρωση 1.090 θέσεων. Αμεσα αναμένεται η προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού του εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ για την πρόσληψη περίπου 110 νέων υπαλλήλων. Το διαγωνισμό θα διεξάγει πενταμελής Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων που συστήνεται με ευθύνη του υπουργείου και η οποία ουσιαστικά παρακάμπτει το ΑΣΕΠ. Αμέσως μετά, στο προσεχές τρίμηνο, αναμένεται ο διορισμός 980 μεταφραστών σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, αλλά και στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

6. Σε ετοιμότητα είναι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία για να προκηρύξουν τον διαγωνισμό των 1.000 μόνιμων θέσεων, αμέσως μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ηδη το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού έχει προχωρήσει στην κατανομή των θέσεων ανά ειδικότητα, σε υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ σε ολόκληρη τη χώρα.

7. Περίπου 1.000 - 1.200 προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών στο Πολεμικό Ναυτικό, σε 70 διαφορετικές ειδικότητες, αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, μέσα στο Φεβρουάριο.

8. Προσλήψεις όμως έχουν προγραμματιστεί και από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Τα υπουργεία Μεταφορών και Εσωτερικών, μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό του ΟΣΕ και το διαχωρισμό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε ανεξάρτητη εταιρία, προγραμματίζουν την άμεση πρόσληψη 100 μηχανοδηγών. Το προσωπικό που θα προσληφθεί θα συνάψει με την εταιρία σύβαση εξαρτημένης εργασίας για δοκιμαστική περίοδο διάρκειας έως επτά μηνών, αλλά στη συνέχεια οι συμβάσεις θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.

9. Μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός της ΕΥΔΑΠ για την πρόσληψη 125 τακτικών υπαλλήλων δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Μάλιστα, ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον χιλιάδων υποψηφίων, καθώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν έχει υπάρξει προκήρυξη της εταιρίας.

10. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η πραγματοποίηση διαγωνισμού για περίπου 100 προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Αν τελικά ο φορέας διενεργήσει το διαγωνισμό με τη συνδρομή του ΑΣΕΠ, τότε η επιλογή του νέου προσωπικού θα γίνει με γραπτό διαγωνισμό, με το σύστημα των πολλαπλών επιλογών.

11. Ισως η πρώτη μεγάλη προκήρυξη αφορά την πρόσληψη 331 εργαζομένων, σε 24 ειδικότητες, στο δήμο Αθηναίων. Ηδη, η προκήρυξη έχει εγκριθεί από το ΑΣΕΠ και βρίσκεται εν αναμονή της δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

πηγή: Αγγελιοφόρος

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Σχετικά με τη δικαστική διεκδίκηση του επιδόματος των 176€, σας γνωστοποιούμε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της Δ.Ο.Ε., κ. Γιάννη Δραγασάκη.

ΠΡΟΣ τη ΔΟΕ
Όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει η παραγραφή των αξιώσεων των δημοσίων υπαλλήλων κατά του δημοσίου, σύμφωνα τουλάχιστον με την επικρατούσα πλέον νομολογία των διοικητικών Δικαστηρίων, είναι πενταετής. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που θεωρήσει κανείς ότι η παραγραφή αυτή είναι διετής, αυτή έχει έναρξη από το τέλος του έτους που γεννήθηκε η αξίωση. Συνεπώς σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει παραγραφή της αξίωσης των 176 Ευρώ για τα έτη 2007 και 2008, για όσους άσκησαν αγωγή το τέλος του 2006. Κακώς επομένως υπήρξε θόρυβος και αναστάτωση σχετικά με το θέμα στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου και σαφώς δε χρειάζεται και σήμερα να σας απασχολεί το ζήτημα, να είστε βέβαιοι πως όταν χρειάζεται θα σας κρατούμε ενήμερους
Ο Νομικός Σύμβουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ